TUINTHEMA: Dahlia's verzorgen

VOOR ANTWOORDEN OP TUINVRAGEN IS GROEN&ZO HET GOEDE ADRES

Dahlia's verzorgen

Boekenlijst

PLANTEN

Na half mei kunnen de Dahlia’s in de volle grond worden geplant. In dit geval zijn het stekken, dus onderlinge afstand aanhouden van ca. 25 cm. Volgend jaar zijn het knollen en dan is de plantafstand ca. 30 cm. Maak een kuiltje in de grond, strooi er wat potgrond in, plant de stek en duw de grond voorzichtig aan. Geef na het planten wat water (met de broes op de gieter, anders spoelen alle stekken weer weg!!). Strooi nog een dun laagje potgrond rond de plantjes. Daarna dunnetjes milieuvriendelijke slakkenkorrels strooien (Ecostyle), omdat slakken vooral gek zijn op de jonge blaadjes. Als de planten eenmaal groter zijn, is er geen gevaar meer voor te grote slakkenschade. 

 

STEUNEN

Als de dahlia’s erg hoog worden is het slim om per stengel wat steun te geven, door deze aan te binden aan een tonkinstok. Anders liggen na een zware onweersbui alle bloemen op de grond.

 

ROOIEN en OVERWINTEREN

Eind oktober, begin november, na de eerste nachtvorst de knollen rooien. De steel ca. 15 cm boven de knol afknippen. Laat ze in de schuur een aantal dagen drogen op een oude krant. Af en toe omkeren. Niet te ver laten uitdrogen! Neem een oud kistje. Leg een laagje turfmolm onderin. Daarop leg je de knollen, dan weer een laagje turf en weer een laagje knollen, etc. Afdekken met een laagje turf en in een koele maar vorstvrije schuur zetten. In de winter af en toe controleren of één van de knollen gaat schimmelen. Als dat zo is de zieke delen verwijderen.

 

VOORJAAR

Voor een vroege bloei kun je in maart de knollen alvast in potten planten met een goede potgrond en ze in een iets warmere en lichtere ruimte zetten. Anders kunnen ze na half mei gewoon buiten in de volle grond worden uitgeplant, met het stukje stengel dat is overgebleven van vorig jaar net boven de grond.

Je kunt de dahlia’s ook in potten planten. Neem een goede kwaliteit potgrond. Voeg een langzaamwerkende mest voor bloembollen toe in de juiste dosering. Geef regelmatig water, maar niet teveel, dan gaan de knollen rotten. In de herfst zet je de knollen dan met pot en al in de schuur. In het voorjaar krijgen ze verse grond en een grotere pot en dan kun je er weer een zomer van genieten.

In potten heb je er in de zomer meer werk aan (watergeven!!).

In de volle grond heb je in lente en herfst even het klusje van het rooien en planten.

 

Liesbeth Pilon

Mei 2010