TUINTHEMA: HET NUON-GEBOUW IN ALKMAAR EN ZIJN PRACHTIGE TUIN

VOOR ANTWOORDEN OP TUINVRAGEN IS GROEN&ZO HET GOEDE ADRES

HET NUON-GEBOUW IN ALKMAAR EN ZIJN PRACHTIGE TUIN

Boekenlijst

Jaren geleden bezocht ik het NUON-gebouw in Alkmaar. Inmiddels is dit geloof ik alweer op de schop gegaan, maar het heeft best indruk op me gemaakt en heeft voor mij nog altijd een voorbeeldfunctie van hoe het ook kan, dus toch maar even aan het papier toevertrouwd.

Is het mogelijk een ontwerp te maken dat iets teweegbrengt, iets meer dan alleen maar verzorgd en verantwoord zijn?

Antwoord op deze vraag kan bij het zien van het NUON-gebouw en zijn prachtige tuin een volmondig ‘ja’ zijn.

Het NUON-gebouw is ontworpen door architect Bonnema en de tuinen eromheen door Mien Ruys. Het is hoogbouw rondom met een vijver in het midden. Elke unit heeft zijn eigen herkenbare stukje tuin en zelfs als je boven zit heb je een eigen daktuintje.

De tuin oogde wat onverzorgd, maar is een duidelijk Mien Ruys-ontwerp. Naar de buitenrand kijkend (je kijkt op sommige stukken onder het gebouw door naar groene bomen en watermolentjes) krijg je het gevoel dat achter de omslotenheid van het gebouw de vrije natuur ligt, terwijl je in werkelijkheid midden op een industrieterrein zit.

De binnentuin ademt een prettige veiligheid. Als het geen kantoorgebouw was maar een appartementengebouw, dan kan ik me zo voorstellen dat je de ene keer een wijntje drinkt in/op je daktuin, terwijl je op de achtergrond het geluid hoort van de mensen beneden op de binnenplaats bij de vijver, terwijl je de andere keer, als je zin hebt om mensen te ontmoeten even een rondje om de vijver kunt lopen. Bij zo’n vijver heb je wat te kijken en heb je dus een reden om je daar te bevinden en zittend op de rand misschien een praatje aan te knopen met een toevallige voorbijganger.

Als er een kaal plein zou zijn, dan ga je niet midden op dat plein staan wachten tot je iemand tegenkomt, want dat staat een beetje gek. Het geheel ademt een zeer goede sfeer en dat is bij hoogbouw erg bijzonder…. De veiligheid van huifkarren die in een cirkel staan opgesteld, maar toch met een stukje openheid naar buiten.

Als eens wat meer stedenbouwers zo nadachten…. dan zou dit het rijk wel eens een enorme besparing kunnen opleveren op het gebied van de geestelijke gezondheidszorg en justitie.